tisdag 17 februari 2015

Planka

Planka 

Hemmagjord plankstek på oxfilé; bearnaisesås, chilliaioli, rödvinssky, potatismos och vitlöksbröd. 

Jag använde mig utav oxfilé för att göra plankan. Man kan spritsa ut potatismosen och sedan stoppa in hela plankan i ugnen för att få fin färg. Sedan lägger man på allt annat på plankan. 
Jag stekte sparris i vitlök och hade på en baconskiva runtom. 

Recept på potatismosen

1 kg potatis 
2 dl mjölk 
50 g smör 
1 krm salt 
2 krm vitpeppar

Skär potatisen i mindre bitar och koka i ca 10-15 min.
Smält smöret och blanda i mjölken. Blanda ihop samtliga ingredienser och vispa med elvisp. 

Jag har även i peppar, men det är en smaksak! 

Recept på bearnaisesåsen: 

3 äggulor 
3 msk vitvinsvinäger
2 st schallotenlökar 
150 g smör 
Salt, dragon, vitpeppar, persilja 

Skala schalottenlökarna och hacka i väldigt små bitar. 
Koka upp vinäger med kryddor och lök tills det minskat till ungefär hälften. 
Smält smöret och låt stå. 
Tillsätt äggulorna i kastrullen med vinäger, kryddor och lök. Vispa samtidigt. 
Ställ kastrullen över vattenbad för att värmas upp. Blanda samtidigt ihop med smöret och vispa med elvisp. 
Servera direkt! 

Recept på chilliaiolin:

1 stor vitlöksklyfta 
1/5 chilli 
2 äggulor 
1 tsk chillisås
2 dl olivolja 
Salt

Pressa vitlöken i en panna tillsammans med hackad chilli och fräs i olja. 
Vispa ihop äggulorna tillsammans med kryddor, chillisås, vitlök och chilli med elvisp. Blanda i olivoljan lite i taget. 

Recept på vitlöksbrödet: 

Baguette
Vitlök
Basilika 
Salt 
Koriander 
Oregano 
Smör 
Färsk persilja 

Skär baguetterna i önskad form. 
Smält smör och blanda ihop med ovanstående kryddor. 
Pensla blandningen på brödet och låt stå i ugn tills bröden har fått en fin färg. 

Recept på rödvinssky: 

3 dl grönsaksfond 
3 dl rödvin 
2 st schalottenlökar
Timjan, salt, peppar
1 msk rödvinsvinäger 
1,5 msk smör 

Hacka schalottenlökarna i ganska stora bitar. 
Häll rödvin i en stekpanna tillsammans med löken och kryddor. Låt koka upp tills det att den börjar tjockna. 
Häll i grönsaksfonden och låt smuttra. 
Sila av såsen tillbaka till värmen och tillsätt någon klick smör. Blanda. 




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar