Planka
Hemmagjord plankstek på oxfilé; bearnaisesås, chilliaioli, rödvinssky, potatismos och vitlöksbröd.
Jag använde mig utav oxfilé för att göra plankan. Man kan spritsa ut potatismosen och sedan stoppa in hela plankan i ugnen för att få fin färg. Sedan lägger man på allt annat på plankan.
Jag stekte sparris i vitlök och hade på en baconskiva runtom.
Recept på potatismosen:
1 kg potatis
2 dl mjölk
50 g smör
1 krm salt
2 krm vitpeppar
Skär potatisen i mindre bitar och koka i ca 10-15 min.
Smält smöret och blanda i mjölken. Blanda ihop samtliga ingredienser och vispa med elvisp.
Jag har även i peppar, men det är en smaksak!
Recept på bearnaisesåsen:
3 äggulor
3 msk vitvinsvinäger
2 st schallotenlökar
150 g smör
Salt, dragon, vitpeppar, persilja
Skala schalottenlökarna och hacka i väldigt små bitar.
Koka upp vinäger med kryddor och lök tills det minskat till ungefär hälften.
Smält smöret och låt stå.
Tillsätt äggulorna i kastrullen med vinäger, kryddor och lök. Vispa samtidigt.
Ställ kastrullen över vattenbad för att värmas upp. Blanda samtidigt ihop med smöret och vispa med elvisp.
Servera direkt!
Recept på chilliaiolin:
1 stor vitlöksklyfta
1/5 chilli
2 äggulor
1 tsk chillisås
2 dl olivolja
Salt
Pressa vitlöken i en panna tillsammans med hackad chilli och fräs i olja.
Vispa ihop äggulorna tillsammans med kryddor, chillisås, vitlök och chilli med elvisp. Blanda i olivoljan lite i taget.
Recept på vitlöksbrödet:
Baguette
Vitlök
Basilika
Salt
Koriander
Oregano
Smör
Färsk persilja
Skär baguetterna i önskad form.
Smält smör och blanda ihop med ovanstående kryddor.
Pensla blandningen på brödet och låt stå i ugn tills bröden har fått en fin färg.
Recept på rödvinssky:
3 dl grönsaksfond
3 dl rödvin
2 st schalottenlökar
Timjan, salt, peppar
1 msk rödvinsvinäger
1,5 msk smör
Hacka schalottenlökarna i ganska stora bitar.
Häll rödvin i en stekpanna tillsammans med löken och kryddor. Låt koka upp tills det att den börjar tjockna.
Häll i grönsaksfonden och låt smuttra.
Sila av såsen tillbaka till värmen och tillsätt någon klick smör. Blanda.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar